ליבנה רפואי
ליבנה רפואי
תכונות ותיאור
שם מדעי
Styrax officinalis
משפחה
לבניים
צורת חיים
עץ
בית גידול
חורש
גובה הצמח
מעל 4 מטר
מרחק מקו המים-חיגור
יובשני
אזור תפוצה
גולן, חרמון, גליל, עמק ירדן עליון, עמקים, גלבוע, כרמל, הרי שומרון, הרי יהודה, שפלה
הוסף לרשימה שלי

ליבנה הרפואי

עץ נמוך (גובהו עד 6 מ'), עליו מלבינים–לבידים בצדם התחתון. חסר אופי ומסתגל – גדל בבתי-גידול ובחברות-צומח שונות.

העץ נשיר-חורף, בסתיו מצהיבים עליו, באביב הלבלוב ירוק בהיר.
לבנה רפואי פורח מאוחר באביב, מאפריל עד יוני. הכותרת לבנה צחורה, עם 5–8 עלי כותרת, והם מאוחים בבסיסיהם בלבד. גודל הפרח 20 מ"מ. הפרחים תלויים כלפי מטה. מראה הפרח מזכיר פריחת הדרים, והוא אף מפיץ למרחוק ריח נעים המזכיר ריח הדרים, אף שאין ביניהם כל קרבת-מוצא. העץ כולו שופע פריחה, והפרח שופע צוף, לכן הוא ידוע כצמח-דבש חשוב.
הפרי מבשיל בספטמבר–נובמבר. צבעו ירוק עד צהבהב, מגעו לביד, צורתו ככדור בקוטר 15 מ"מ עם חוד ארוך ורך. בפרי גלעין בודד חום מבריק, ובו הזרע, המכיל רעל. סביבו ציפה ירוקה, מרה מאוד בפי האדם, עריבה לחך הצאן. בספרות כתוב שציפת הפרי רעילה, אך נראה שרק הזרע הוא הרעיל, שהרי הציפה נאכלת בתאוה בפי הצאן, שאינו ניזוק מזה כלל, ומפריש את הגרעין הרעיל בשלמותו. גודל הגרעין כגודל גלל-צאן, (אף צבעו דומה), והגרעינים מופרשים כל אחד לחוד כגללים.

הגלעין קשה, עמיד, יפה בצורתו ובצבעו, ולכן חביב על חורזי-מחרוזות. ערימות של גלעינים מתבלטות לרגלי העץ משנרקבה הציפה.
העץ ניטע בגינות, משמש בגינת הנוי כתורם גוון ירוק בהיר בנוף של עצים ירוקים כהים.
גדל בארץ בכל האזורים מיהודה וצפונה. נותר לעיתים בריכוזים גדולים ביערות שסבלו מכריתה, כגון יער אודם בגולן. יש המסבירים זאת בכך כי הוא מקודש על המוסלמים בגלל מסורת כי מעץ זה הותקן מטהו של משה רבנו (המקודש גם עליהם). לדעת אחרים הוא נותר כי אינו נאכל בפי הצאן (פרט לפירות), ואף לאדם לא נמצא בו כמעט שימוש, אפילו לא להסקה, כי עשנו נחשב רעיל. השתמשו קצת בענפיו לטאטוא זבל בדיר.
גדל היטב בסביבות שונות: בסלעי משקע, בזלת, טוף, קונגלומרט וכורכר; בגיר מגיל איאוקן תיכון בגליל העליון ומגיל איאוקן בגליל התחתון. משתלב בחברות-צומח שונות: יחד עם אלון התבור ואלה אטלנטית וכליל החורש בעמק החולה, בבקעת קדש ובגבעות אלונים–שפרעם; יחד עם אלון מצוי ואלון תולע בקרקע בזלת ביער אודם בגולן; יחד עם ורדניים שונים ואלון חרמוני בחרמון עד רום של 1,600 מ'.
תפוצתו העולמית משתרעת בארצות מזרח הים התיכון, מאיטליה דרך יוון, טורקיה, סוריה עד לארץ-ישראל.
במשפחת הלבניים (סדרת אברשיים) 6 סוגים, 115 מינים.

כתב מייק לבנה הטקסט לקוח מאתר צמח השדה wildflowers.co.il

 

דילוג לתוכן